Zdravé vánoční cukroví

  • 0 comments

Zdravé fitness vánoční cukroví

 9 oblíbených receptů na vánoční fitness cukroví. Zdravé fitness vánoční cukroví  sepsala trenérka Danča Hájková. Recepty na cukroví jsou jednoduché a rychlé :-).

1. Medovo – dýňové perníčky na Vánoce

Potřebné suroviny:

  • 150 g vařené dýně

  • 100 g medu

  • 1 vejce

  • 100 g másla

  • 120 g fruktózy

  • 400 g špaldové mouky

  • 1 lžička jedlé sody

  • perníkové koření

  • citronová šťáva 1 čajová lžička

  • tuzemský rum :-)

 

1) Vařenou dýni osuš a rozmačkej na pyré. Přidej vejce, medík, fruktózu a míchej v hladkou hmotu. Přidej špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracuj do perníkového těsta. Pokud se bude lepit, přidej mouku. Lepivost těsta záleží na konzistenci medu.

2) Těsto nech uležet do druhého dne na chladném místě.  Vyválej plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajuj tvary dle libosti :-). Peč zhruba 12 min na 170 stupňů, nebo dokud perníčky nebudou na povrchu zlaté.

3) Hotové perníčky potírej polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citrónové šťávy. Přeji dobrou chuť, Danča :-)


2. Celozrnné vanilkové rohlíčky

Potřebné suroviny:

  • 160 g celozrnné špaldové mouky, přesáté

  • 160 g hladké mouky, přesáté

  • 100 g jemného třtinového cukru nebo agávového sirupu (můžeš zkusit i med)

  • 100 g jemně mletých vlašských ořechů

  • na špičku nože mleté vanilky

  • 200 g másla

  • citronová šťáva dle potřeby

  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Jdeme se pustit do zdravých rohlíčku:

1) Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla rychle vypracuj těsto. Postupně do něj přilévej citronovou šťávu (můžeš ji naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto – celozrnná mouka do sebe totiž část tekutiny nasákne.

2) Hotové těsto zabal do fólie a dej přes noc odležet. Poté z něj vyválej rohlíčky a peč dozlatova cca 8 minut při 180 stupních. Po mírném vychladnutí obaluj rohlíčky ve vanilkovém cukru :-) A další zdravé Vánoční cukroví máš hotové.


3. Pracny ze špaldové mouky – zdravé vánoční cukroví

Potřebné suroviny:

  • 200 g špaldové mouky jemně mleté

  • 150 g mletých vlašských ořechů

  • 150 g másla

  • 120 g třtinového cukru

  • 1 vejce

  • 20 g kakaa

  • 7 hřebíčků (rozdrtíme v hmoždíři)

  • 1/2 lžičky skořice

Vrhneme se na zdravé vánoční pracny:

1) Ze všech ingrediencí vytvoř těsto, které pořádně na válu zpracuj. Těsto ulož alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Samozřejmě je nejlepší nechat ho tam přes noc.

2) Z těsta odděluj kousky, které napěchuj do připravených formiček. Pro snadnější vyklopení můžeš formičky vymazat a kousky těsta ještě před plněním obalit trochou mouky. To určitě udělej, jinak těsto z formiček nevydoluješ :-)

3) Pracny peč v předehřáté troubě na 170stupňu asi 12-15 minut.

Po upečení pracny vyklop z formiček a skladuj jej na chladném místě.


4. Zdravé kokosové kostky

Potřebné suroviny:

  • 90 g strouhaného kokosu

  • 3 lžíce kokosového oleje

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • mandle

  • 80 g čokolády

Z uvedených množství vytvoříš 12 vánočních kostek. Kokosový olej je lepší nerozpouštět, ale pouze ho nechat při pokojové teplotě. Vše se mixuje mixérem společně, aby se kokos s tukem a medem pěkně propojil a šlo ze směsi tvarovat kostky. Po zatuhnutí v mrazáku už pěkně drží tvar :-)

1) Do mísy vložíš strouhaný kokos, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše umixuj mixérem, aby ti vznikla hladká smě. Směs vytvaruj, přenes na pečící papír a vlož na půl hoďky zatvrdnout do mrazáku.

2) V kastrůlku si rozpusť čokoládu, ve které pak kostky obalíš. Jako ozdůbku můžeš použít půlku mandle. 


5.  Krtince

Potřebné suroviny:

  • 50 g másla

  • 130 g ovesných vloček

  • 100 g medu

  • 50 g strouhaného kokosu

  • lžíce smetany

  • 50 g čokoládové polevy

1) Máslo na pánvi rozpusť a opraž na něm vločky. Smíchej s kokosem, medem a smetanou. Směs vlož do lednice odležet.

2) Ze směsi uplácej malé kopečky, přeskládej je na máslem vymazaný plech a nech asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namoč do rozpuštěné čokolády a ponech ztuhnout.

Vršky krtinců můžeš ozdobit třeba nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami. 


6. Makovo-sezamové kuličky

Potřebné suroviny:

  • 100 g máku

  • 100 g sezamu

  • 3-4 lžíce agávového sirupu

Všechny ingredience rozmixuj najemno a rukama vytvoř kuličky.

Pokud nemáš výkonný robot, je lepší mák předem namlít v klasickém mlýnku na mák a použít tahini (to je již hotová sezamová pasta).

Rada: Kuličky můžeš ještě obalit v kokosovém cukru. Chutná to a vypadá božsky :-)


7. Vánoční karobové cukroví

Potřebné suroviny:

  • 250 g hladce mleté žitné mouky

  • 1 a 1/2 velké lžíce karobu

  • 100 g medu

  • 25 g másla

  • 1 celé vejce

  • 1/2 prášku do pečiva (ideálně bio)

1) Máslo s medem vlož do menšího hrnce a nech rozpustit – zahřej k bodu varu, odstav a ponech vychladit.

2) Mouku smíchej s karobem, práškem do pečiva a vejcem. Přidej med s máslem a vymíchej těsto – nejdříve vařečkou, potom rukama. Těsto ponech hodinu odpočinout v chladnu.

3) Na vále si těsto vyválej na plát (zhruba 3-4 mm tlustý) a vykrajuj tebou oblíbené tvary. Pokládej na plech s pečícím papírem a peč v předem vyhřáté troubě na 170 °C – bude stačit zhruba 10 – 15 minut.

Cukroví lze jíst samotné nebo slepit marmeládou  :-)


8. Vánoční zázvorové sušenky

Potřebné suroviny:

  • 60 g másla

  • 3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu

  • 125 g pohankové mouky

  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

1) V kastrůlku rozpusť máslo, přidej med nebo sirup, nech vše rozpustit a dobře promíchej. Směs sundej z plotny a nech vychladnout.

2) Do mísy prosej mouku, přimíchej zázvor a prášek do pečiva. Směs promíchej, přidej vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracuj v hladké těsto.

3) Vyválej kuličky ve velikosti ořechu a naskládej je na plech vyložený pečícím papírem. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zplošti.

4) Plech vlož do předehřáté trouby na 180 °C a peč asi 15 minut. Hotové zázvorky ponech vychladnout a skladuj v chladu a suchu.


9. Linecká kolečka

Potřebné suroviny:

  • 150 g celozrnné pšeničné mouky

  • 100 g hladké sójové mouky

  • 100 g sezamového oleje (může být i jiný)

  • 60 g sirupu agáve

  • citrónová kůra

  • voda (několik lžiček)

1) Všechny suroviny smíchej v těsto a uhnětené vlož na půl hodiny uležet do ledničky.

Pro získání správné konzistence vlož těsto do mikroténového sáčku.

2) Po 30min vyndej těsto z lednice, vyválej na 5mm tlustý plát a vykrajuj tvary dle libosti.

Vlož na suchý plech a peč na 160°C. Přeji dobrou chuť a krásné Vánoce, Danča :-).

Zdroj: Danča Hájková – Tvoje trenérka fitness :)

Share Social