Éčka, všude samá éčka

  • 0 comments

Většina z nás již o takzvaných Éčkách slyšela. Jedná se o přídatné látky, které se záměrně přidávají do potravin, aby nějakým způsobem zlepšily jejich vlastnosti. Název éčka pochází z jejich označení speciálním kódem, který se pro Evropu skládá z velkého E a 3 nebo 4 číslic. Máme se tedy děsit, když je najdeme téměř na každém obale od potravin? Panika asi není zcela na místě. Poměrně velká část těchto látek je neškodných, některé dokonce i přírodní nebo přírodně identických.  Co by nás však mohlo při nákupech varovat, je především zářivá barva některých potravin, neobvykle dlouhá doba trvanlivosti, případně velmi nízká cena. Zásadní je také otázka množství, tedy jak často danou potravinu konzumujeme.

Úplný seznam éček naleznete na těchto stránkách Najdete zde přehledně odlišeny, která éčka jsou bezpečná a která nikoliv, která jsou živočišného původu, či způsobují alergickou reakci. Důležité pro všechny maminky bude jistě sloupec s modrým miminkem, signalizující, že éčko je nevhodné pro děti. Můžete si též vyfiltrovat jen tabulku vyloženě nebezpečných éček, která dosáhla nejvyšší skóre škodlivosti (od stupně 5 výše). Při rozkliknutí konkrétního éčka se dozvíte nejen všechny informace o konkrétní potravinářské přísadě včetně nežádoucích účinků, ale najdete zde i fotografie potravinových výrobků, které toto éčko obsahují.

Na webu Zdravá potravina naleznete i zajímavou databázi potravin s jejich hodnocením, Můžete porovnávat sušenky, těstoviny, šťávy a mnoho dalšího.

ecka

Share Social